"ידע שהטיפול לקוי": ועדת מירון הטילה על נתניהו אחריות אישית לאסון
06.03.24 / 19:31
ועדת מירון הטילה על נתניהו אחריות אישית אך החליטה שלא להמליץ המלצה אופרטיבית בעניינו. הומלץ על תאריך לסיום כהונת המפכ"ל. כן הומלץ לסיים לאלתר את העסקתו של מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים בישראל הרב יוסף שוינגר.
כמעט 3 שנים אחרי האסון המחריד במירון בו נהרגו 45 בני אדם ולמעלה מ-100 נפצעו, ועדת החקירה הממלכתית פרסמה את מסקנותיה.
הוועדה הטילה על נתניהו אחריות אישית אך היות שתפקיד ראש הממשלה הוא במהותו תפקיד נבחר, בעל מאפיינים ייחודיים, החליטה הוועדה שלא להמליץ המלצה אופרטיבית בעניינו של נתניהו.
הוועדה לחקירת האסון במירון דחתה את טענת נתניהו שלא ידע על הסכנות: "יש יסוד סביר שנתניהו ידע כי הטיפול לקוי, אין לקבל את הטענה שלא משכו בדש מעילו. זו חובה מתבקשת במיוחד לאחר אסון הכרמל".
הוועדה הטילה על השר דאז אמיר אוחנה אחריות אישית, והמליצה כי לא ימונה בעתיד לתפקיד השר לביטחון פנים.
על הרב יעקב אביטן, השר לשירותי דת בעת האסון, הוועדה הטילה עליו אחריות אישית, והמליצה, נוכח הממצאים לגבי תפקודו, כי לא ימונה בעתיד לתפקיד שר בממשלת ישראל.
על רב-ניצב יעקב שבתאי, המפקח הכללי של משטרת ישראל בעת האסון, החליטה הוועדה להמליץ על סיום תפקידו, אך בהתחשב בנסיבות מיוחדות אלה, מלחמת חרבות ברזל, היא מותירה לממשלה לקבוע את המועד הנכון לסיום תפקידו.
מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים בישראל הרב יוסף שוינגר: "הוועדה הטילה על שוינגר אחריות אישית וסברה כי הממצאים בעניינו חמורים במיוחד.
"הוועדה המליצה כי שוינגר יסיים מייד את כהונתו בתפקיד מנהל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים וכי הוא לא יועסק בשום תפקיד הנוגע להילולה או למתחם מירון".
הרב שמואל רבינוביץ' רב המקומות הקדושים: "בשים לב למכלול הנסיבות שבהן פעל, ולפעולות שהרב רבינוביץ נקט לשיפור המצב, ובהתאם לגישה שבמקום שבו נותר ספק ממשי בעניין שעלול להוביל לפגיעה בלתי מוצדקת במוזהר יפעל הספק לטובתו, החליטה הוועדה שלא להטיל על רבינוביץ אחריות אישית".
בדו"ח נאמר "את אסון מירון ניתן וצריך היה למנוע. הכתובת הייתה על הקיר הרבה קודם לקרות האסון, כתובה באותיות קידוש לבנה, בצורה חדה וברורה, אך נותרה שם בלא מענה... רבים מהממצאים שיפורטו בהמשך הדוח היו גלויים וידועים לכול.
גם התוצאה הקשה שהם עלולים להוביל אליה הייתה ידועה. כמו בטרגדיה יוונית, הסוף היה ידוע מראש. לא היה ידוע מתי זה יקרה, במשמרת של מי, או באיזה חלק באתר. לא ניתן היה לדעת איזה מחיר ייגבה, כמה חוגגים ישלמו בנפשם ובבריאותם, כמה משפחות ייוותרו שבורות. אך ברור היה שהאסון בוא יבוא".
הוועדה הובלה על ידי נשיאת בית המשפט העליון לשעבר מרים נאור ולאחר מותה הוחלפה בשופטת בדימוס דבורה ברלינר. בנוסף, בוועדה חברים גם האלוף במיל' שלמה ינאי וראש עיריית בני ברק לשעבר מרדכי קרליץ.
לאורך השנתיים האחרונות בה פועלת הוועדה פורסמו המלצות ביניים בכדי לקיים את ההילולה בצורה בטוחה. מאז האסון איש לא התפטר, למעט מפקד מחוז צפון במשטרה באותה התקופה, ניצב שמעון לביא, שהודיע על עזיבת המשטרה עוד לפני שהוקמה הוועדה.
יצוין כי הממשלה לא מחוייבת על פי חוק ליישם את החלטות הוועדה, שעשויה גם לדרוש ענישה ואף להמליץ על פתיחה בחקירה פלילית נגד האחראים לאסון.
לפני כשנה וחצי חברי הוועדה שלחו מכתבי אזהרה למספר גורמים בכירים שהיו מעורבים בקבלת ההחלטות בזמן האסון.
בין מקבלי מכתבי האזהרה: ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, השרים לשעבר אמיר אוחנה והרב יעקב אביטן, מפכ''ל המשטרה קובי שבתאי, מפקד המחוז הצפוני היוצא ניצב שמעון לביא וראש חטיבת האבטחה במשטרה תנ"צ מוריס חן.