רומנטי אבל לא פרקטי ומסוכן: משרד הבריאות מזהיר מפני שימוש בקמין עץ ביתי לחימום

$(function(){setImageBanner('f663a225-2924-4920-9ad0-582da11127b5','/dyncontent/2024/4/8/49feed29-92ef-4a48-a759-390353d65626.gif',17717,'באנר פסח 1 שלנו ',525,78,false,48688,'Image','');})

נזהרים מסכנה בוערת: המשרד להגנת הסביבה יוצא במהלך להגברת מודעות הציבור להשפעות הבריאותיות והסביבתיות של שימוש בקמין עץ ביתי. בנס ציונה נאסר על שימוש בקמין. סגן ראש העיר נאור ירושלמי- אנחנו מצטרפים למספר רשויות פורצות דרך, שכבר נקטו בצעד זה כדי להגן על בריאות התושבים, ואסרו - בהנחיות מרחביות או בחוקי עזר - על שריפת עצים בקמין.

צילום יחצ

קמין- רומנטי עם ניחוח אירופאי קלאסי אבל סכנות שקרובות לבית ודייריו

נזהרים מסכנה בוערת: המשרד להגנת הסביבה יוצא במהלך להגברת מודעות הציבור להשפעות הבריאותיות והסביבתיות של שימוש בקמין עץ ביתי; השרה גמליאל: "העדיפו צורות חימום אחרות, למען בריאותכם בתוך הבית ולמען בריאות השכנים והסביבה"

קמין המוסק בעץ הוא אמצעי חימום הנמצא בעיקר בבתים פרטיים, בשל יכולת החימום שלו ובשל האסתטיות ותחושת הביתיות שהוא משרה. עם זאת, מתרחשת בו שרפה של חומרים דליקים ולכן נפלטים ממנו לאוויר חומרים מזהמים שעלולים לפגוע בבריאות.

עם בוא החורף, הציבור הרחב מחמם את הבתים באמצעים שונים, שחלקם עלולים להוות סכנה ממשית לבריאות ולסביבה. על כן, המשרד להגנת הסביבה יוצא במהלך הסברה לציבור, להגברת המודעות להשפעות הבריאותיות והסביבתיות של תנורי עץ ביתיים ושימוש לקוי בהם. מטרת פעילות ההסברה היא להדגיש כי תנורי חימום ביתי המוסקים בעץ הם המזהמים ביותר מבין אפשרויות החימום הביתי, וכן לספק מידע שיוביל לצמצום ההשפעות השליליות.

המשרד להגנת הסביבה מתווה את המסגרת המקצועית ופועל בשיתוף פעולה עם השלטון המקומי, לרבות בצוות משותף שהוקם לקידום הנושא, על מנת לטייב את הכלים העומדים לרשות הרשויות המקומיות לשם ביצוע פיקוח ואכיפה.

העיריות אחראיות לאכיפה על האיסור בקמין 

בשל אופי המפגע ולאור הכלים האפשריים למניעת מפגע מסוג זה, הגורם המרכזי האחראי לאכיפה הוא השלטון המקומי. לרשות המקומית הוקנו סמכויות למניעת מפגעים ובכלל זה - הסמכות למסור הודעה הדורשת סילוק מפגע, כולל הוראות להסרתו. חלק מהרשויות המקומיות אכן אימצו סמכויות אכיפה אלו, ואף הרחיבו והחמירו אותן, בהתאם לצורך ולאיזונים הנדרשים.

מהן הסכנות של חימום ביתי באמצעות קמין (אח) 

חשיפה לפליטות משרפת עץ מהווה סיכון לבריאות האדם, ועלולה להחמיר מחלות כלי דם ריאתיות וקרדיולוגיות. הסיכון עולה בעיקר בקרב אוכלוסיות רגישות, כמו: נשים בהריון, תינוקות, ילדים, אנשים מבוגרים (מגיל 65 ומעלה), חולים במחלות קרדיו-וסקולריות ונשימתיות.

קמין עץ עלול לייצר לא רק זיהום אוויר מחוץ לבית אלא גם זיהום אוויר תוך מבני: בעלי תנורי הסקה אינם מודעים להיווצרות זיהום אוויר בחלל הבית משריפת עץ בתנורי ההסקה. מצב זה מתרחש כאשר עורמים את העץ ופותחים את דלת התנור, וכן במקרים שבהם התנור אינו אטום דיו.

יצוין, כי גם תנורי הסקה המבוססים על עץ נחלקים לסוגים שונים: אח מבערת, תנור פח לא תקני, תנור תקני ותנור פלטס. תנור החימום המזהם ביותר הוא אח מבערת, ומנגד - ההסקה בעץ באמצעות תנור פלטס היא הכי פחות מזהמת. תנורים סגורים לשרפת עצים מייצרים הרבה פחות עשן מאח מבערת.

המשרד להגנת הסביבה רואה חשיבות רבה בהפחתת פליטת הזיהום וצמצום המפגע הנגרם מהפעלת תנורי הסקה מזהמים, לרבות תנורים המוסקים בעץ.

נאור ירושלמי, סגן ראש העיר ויו"ר וועדת איכות הסביבה העירונית בנס ציונה, הגיב על כך בעמוד הפייסבוק שלו:

ועדת המשנה לתכנון ובניה של עיריית נס ציונה אישרה אתמול הנחיה מרחבית חדשה, האוסרת על בניית קמין עצים (כלומר - מערכת חימום ביתית על בסיס שריפת עצים). בכך אנחנו מצטרפים למספר רשויות פורצות דרך, שכבר נקטו בצעד זה כדי להגן על בריאות התושבים, ואסרו - בהנחיות מרחביות או בחוקי עזר - על שריפת עצים בקמין.

שריפת עצים בקמין חימום ביתי יוצרת זיהום אוויר מסוכן בתוך חלל הבית, ומטרדי עשן וריח לבתי השכנים. רמת זיהום האוויר של קמינים גבוהה ומרוכזת יותר ממקורות זיהום רבים אחרים, וקושרה לשלל מחלות כולל לקורונה.

ברצוני להודות ולשבח את חברי למועצת העיר עמוס לוגסי, יו"ר ועדת המשנה לתכנון ובניה, שהעלה את הנושא לסדר היום של הוועדה והוביל את ההחלטה, את חברי לוועדה שאישרו פה אחד, וכמובן הצוות המקצועי של אגף ההנדסה, שחקר את הנושא וגיבש את ניסוח ההנחיה המרחבית החדשה. יחד שומרים על בריאות התושבים!

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה