3 מיליארד ש"ח "נעלמו".. ראו מה נחשף בדיון סוער בכנסת בנושא “משבר הפסולת ותפקידה של קרן הניקיון”.
10.03.25 / 13:49

ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת קיימה אתמול (ראשון) דיון מיוחד בנושא “משבר הפסולת ותפקידה של קרן הניקיון”.
עשרות ראשי רשויות השתתפו בדיון והתריעו: “אנו על סף קריסה. המדינה מתנערת מאחריות, ואין פתרונות באופק. לא ייתכן שאנחנו מעבירים מיליארדים לקרן הניקיון, והתקציב משמש כקופה קטנה של האוצר״.
יו״ר השלטון המקומי חיים ביבס : “אולי זה הזמן להביא את כל משאיות האשפה במדינת ישראל לקריית הממשלה, כדי שמישהו יתעורר״.
נציג האוצר, הציע בדיון את הגבהת המטמנות הקיימות וחטף ביקורת נוקבת מיו״ר הוועדה: “אתה רוצה חירייה 2?”

יו״ר השלטון המקומי בוועדת הפנים: “אולי זה הזמן להביא את כל משאיות האשפה במדינת ישראל לקריית הממשלה, כדי שמישהו יתעורר״.
ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת קיימה אתמול אחה״צ (ראשון) דיון מיוחד בנושא “משבר הפסולת ותפקידה של קרן הניקיון”. עשרות ראשי רשויות השתתפו בדיון והתריעו: “אנו על סף קריסה. המדינה מתנערת מאחריות, ואין פתרונות באופק. לא ייתכן שאנחנו מעבירים מיליארדים לקרן הניקיון, והתקציב משמש כקופה קטנה של האוצר״.
כמו כן, ביום רביעי הקרוב (12.03) צפוי בג”ץ לדון בעתירה תקדימית שהגיש מרכז השלטון המקומי, במסגרתה נטען כי המדינה גבתה היטלי הטמנה בסכום עתק של כ-7 מיליארד ש”ח מהרשויות המקומיות, אך לא השקיעה את הכספים בפתרונות ניהול פסולת כפי שהתחייבה. במקום זאת, נחשף כי כ-3 מיליארד ש”ח הועברו למשרד האוצר לצרכים אחרים, תוך הותרת הרשויות ללא מענה לתחום הפסולת.
קרוב לנס ציונה - לטייל בחול המועד פסח 2025 באזור השפלה בשמורות טבע ואתרים ללא תשלום
יו”ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס הטיח במהלך הדיון ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה: “הרשויות ניצבות בפני שוקת שבורה. אולי זה הזמן להביא את כל משאיות האשפה במדינת ישראל לקריית הממשלה, כדי שמישהו יתעורר. המצב הנוכחי הוא תוצאה של כשל מתמשך של המדינה. אנו מזהירים שוב ושוב כי צמצום אתרי ההטמנה, היעדר פתרונות קצה ואוזלת היד של משרדי הממשלה מובילים לקריסה מוחלטת של תחום ניהול הפסולת״.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן הדגישה במהלך הדיון כי: “את חוק הקרן לשמירת ניקיון אני מאוד אשמח לשנות, והאוצר גם יודע זאת. בכלל, אני סבורה שכל הנציגים בקרן צריכים להיות מהשלטון המקומי והאזורי, ואני חושבת שזה נכון. הם אלו שמשלמים את היטל ההטמנה, ואני אשמח גם לפתוח את הקרן לתקצוב ישיר לרשויות המקומיות״.
נציג אגף התקציבים באוצר שעורר ביקורת קשה הציע פתרון שנוי במחלוקת: “הטמנה היא עניין של היצע. בסופו של דבר, מדובר בתשתית מורכבת של כמה שנים. בכל הנוגע לאתרים קיימים, יש לנצלם ככל האפשר, כולל הגבהת הרום במטמנת עברון״. נציג האגף חטף ביקורת נוקבת מיו״ר הוועדה, ח״כ יעקב אשר, שאמר: “העלויות לטיפול בגזים וברעלים יעלו למדינה מיליארדים. אתה רוצה חירייה 2? עוד הוסיף יו״ר הוועדה: "אתם היום צופים מהצד כשמדינה שלמה מממנת את משבר הפסולת".
כמו כן, עשרות ראשי רשויות מכל רחבי הארץ הגיעו לדיון והעלו טענות בנוגע לכשלים אודות פערי מחירים קיצוניים במחירי ההטמנה וכי אינן יכולות למלא את חובתן למתן שירותים הולמים לתושביהם.
ראש עיריית סכנין ויו״ר ועד הרשויות הערביות, מאזן גנאים: “אנחנו בחברה הערבית מתמודדים עם מצב שבו 35% מהארנונה מוקצים לטיפול באשפה. ישבנו עם השרה בעיריית סכנין. בקרן יש תקציב, ואם הסוגיה לא תיפתר – כל היישובים יהפכו למטמנה אחת גדולה״.
ראש עיריית אשקלון, תומר גלאם, הצטרף לביקורת: “המשבר הזה הפך לבלתי נסבל. רמ”י הוסיפה רק השנה שלושה מיליון ש”ח לאשקלון בלבד. לא ייתכן מצב שבו רמ”י מוסיפה תעריפים משלה״.
ראשי הרשויות דורשים מהממשלה לנקוט צעדים מיידיים לפתרון המשבר, ובהם הקמת צוות משותף עם משרדי הממשלה למציאת פתרונות מיידיים, הקפאת היטלי ההטמנה והצמדתם למדד, פיקוח על מחירי ההטמנה ומניעת ניצול לרעה מצד גורמים פרטיים, הרחבת אפשרויות ההטמנה בטווח המיידי, לצד קידום פתרונות קצה. עוד נטען בדיון מצד ראשי הרשויות כי ארגוני פשיעה חודרים לשוק הפסולת, מנצלים את הוואקום הרגולטורי ומפעילים אתרי הטמנה פיראטיים. היעדר הפיקוח הוביל לכך שקיימים הבדלים של עד 300% במחירי ההטמנה בין אתרים שונים.
קרן הניקיון, שהחל משנת 2007 החלה לגבות כספים מרשויות כדי לסייע במימון פתרונות סביבתיים, נחשפת ככשל מערכתי חמור. על פי הנתונים:
• 7 מיליארד ש”ח נגבו מהרשויות בהיטלי הטמנה, אך לא הוקמו מתקנים חדשים לטיפול בפסולת.
• 964 מיליון ש”ח שיועדו לתשתיות – לא נוצלו.
• 800 מיליון ש”ח נוספים יועברו למשרד האוצר השנה, בניגוד לייעוד הקרן.
• בשנת 2025 ייגבה מהציבור סכום עתק של 640 מיליון ש”ח לקרן – א