דוח של הלמ"ס: התפשטות נגיף הקורונה הביאה לעלייה באלימות בין בני זוג
12.07.22 / 09:24
ד"ר אוהד גילבר, מרצה בכיר בבית הספר לעבודה סוציאלית ורווחה חברתית באוניברסיטה העברית בירושלים, ערך דוח מיוחד עבור הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שסקר אלימות בין בני זוג על רקע התפשטות נגיף הקורונה בעולם. הנתונים מצביעים על עליה במקרי האלימות בין בני זוג, על רקע התפשטות הנגיף והסגרים
ארגון הבריאות העולמי והספרות המחקרית כוללים במונח "אלימות בין בני זוג" כל התנהגות הגורמת פגיעה פיזית, פסיכולוגית או מינית באחד מבני הזוג. אלימות מאופיינת ברצף של התנהגויות מתעללות באופנים שונים – מילולית, פיזית ומינית, ובהסלמה בחומרת ההתנהגויות. הנתונים על היקף האלימות של גברים בקשר זוגי מצביעים על כך שבין 10% ל-50% מהנשים ברחבי העולם חשופות לאלימות במערכת הזוגית - כך מציין ד"ר אוהד גילבר בדוח מיוחד שהכין עבור הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ושסוקר מקרי אלימות בין בני זוג בתקופת הקורונה.
לדברי ד"ר גילבר, בישראל אי אפשר לאמוד את ממדיה המלאים של התופעה במדינה ולהצביע על מגמות בנושא, וניתן רק להעריך על סמך הנתונים שמתקבלים מהמשטרה, משרד הרווחה והביטחון החברתי או משרד הבריאות.
"הערכות בנוגע לקשר שבין מגפת הקורונה לשיעור האלימות בין בני זוג מתבססות על מחקרים קודמים, שמצאו כי מצבי משבר ואסון לאומיים מעלים את הסיכון לאלימות מסוג זה", נכתב בדוח הלמ"ס.
עוד נכתב בדוח של הלמ"ס: "מקרי אלימות מצד בן זוג עשויים לגבור במצב של בידוד חברתי, המחייב שהייה בבית במחיצת המתעלל וירידה ברמת התמיכה החברתית ובנגישות למערכות הטיפול והתמיכה הפורמליות. לצד זאת חוקרים הציעו כי, כמו כן, פחד וחשש מהשלכות ההידבקות בנגיף מעלים את שיעורי הדיכאון, החרדה והפוסט-טראומה, ואלו תורמים גם כן להתנהגות אלימה ביחסים זוגיים".
מהדוח עולה כי מדיווח של המשטרה בישראל מאז תחילת משבר הקורונה עלה מספר התלונות למשטרה ב-13% ומבדיקה מדגמית עולה כי מספר המטופלים בשירות המרכזי של משרד הרווחה והביטחון החברתי עלה ב-25% עד 35%.
עוד עולה מהדוח כי בשנת 2020 ,ברקע התפשטות מגפת הקורונה, נרשמה עלייה ניכרת במספר תיקי האלימות בין בני זוג שנפתחו במשטרה לעומת שנת 2019 .עיקר הפער במספר התיקים שנפתחו נרשם בין הסגר הראשון לשני, לאחר הסרת המגבלות החברתיות. בשנת 2020 נפתחו במשטרה 10% יותר תיקי אלימות בין בני זוג בהשוואה לשנה קודמת.
"מגמת העלייה החלה כשבועיים לפני הסגר הראשון, נמשכה במהלכו והגיעה לשיא בחודש שלאחריו. בתקופה שלפני הסגר הראשון ועד סופו נפתחו במשטרה 13% יותר תיקים בגין אלימות בין בני זוג, יחסית לתקופה המקבילה בשנה הקודמת. בחודש שלאחר הסגר
נרשמה עלייה חדה יותר, של 20% ,במספר התיקים שנפתחו במשטרה, יחסית לתקופה המקבילה בשנה הקודמת. לאחר מכן התמתנה בהדרגה העלייה" - נכתב בדוח.
עלייה דומה, אם כי חדה פחות, נצפתה גם לקראת הסגר השני ועד חודש לאחריו.
עוד צוין בדוח של הלמ"ס שגם בפניות לקו הסיוע של משרד הרווחה והביטחון החברתי בגין אלימות בין בני זוג, ניתן לראות מגמה דומה. בשנת 2020 חלה עלייה של פי 3.5 בפניות לקווי הסיוע בגין אלימות בין בני זוג, בהשוואה לשנה הקודמת.
דוח הלמ"ס "פני החברה בישראל", בוחן את האוכלוסייה בהיבטים של רווחה, בריאות, תעסוקה, חינוך, תאונות דרכים, סביבה ועוד. השנה התמקד הדוח בשינויים החברתיים-כלכליים שחלו באוכלוסיית ישראל בשנת 2020 על רקע פרוץ מגפת הקורונה.