המודל שפיתחה עיריית נס ציונה למניעת הצפות עמד במוקד כנס האקלים של המשרד להגנת הסביבה
30.07.24 / 10:26
המודל המקומי המוצלח היה במוקד של הכנס של ה-"מִנהלת היערכות לשינוי אקלים״ של המשרד להגנת הסביבה, והוצג ע"י מנכלי"ת העיריה עו"ד דפנה קירו-כהן.
בעיריית נס ציונה פיתחו כזכור את המודל הייחודי, המספק מעטפת הגנה לעיר, במקרה של שיטפונות, ומבוסס על 4 יסודות והוא אף זכה בפרס החדשנות של השלטון המקומי לשנת 2022.
השבוע הציגה מנכ"לית העירייה, עו"ד דפנה קירו-כהן, את המודל העירוני הייחודי להתמודדות עם שיטפונות והצפות, במסגרת מפגש של "מִנהלת היערכות לשינוי אקלים", שערך האגף לחוסן אקלימי במשרד להגנת הסביבה. המפגש, שעסק בשיטפונות ובאירועי גשם קיצוני, כינס סביב שולחן עגול מומחים ממשרדי ממשלה ומגופים ציבוריים שונים במטרה לייצר פתרונות לתרחישי קיצון.
לצד עו"ד קירו-כהן, הציגו במפגש נציגים של המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות, משרד הבינוי והשיכון, השירות המטאורולוגי, פורום ה-15 וחברת נתיבי איילון. מנכ"לית עיריית נס ציונה סקרה בפני משתתפי המפגש את המודל החדשני של העיר, שלראשונה בישראל מייצר מעטפת כוללת להתמודדות עם שיטפונות והצפות, ומציע פתרונות חדשנים וארוכי טווח כמענה לאחד מנזקי הטבע, שמאיימים עלינו בעידן של משבר אקלים.
ההתחממות הגלובאלית היא אחד המחוללים הגדולים של אסונות טבע, ומבין כלל האסונות - שיטפונות הם גורם המוות והנזקים מספר 1 בעולם, ובכלל זה בישראל.
בעיריית נס ציונה פיתחו את המודל הייחודי, המספק מעטפת הגנה לעיר, במקרה של שיטפונות, ומבוסס על 4 יסודות מרכזיים: ארבעה מאגרי שהייה חכמים, מצויידים בטכנולוגיה מתקדמת המאפשרת ויסות מדויק של מי שיטפונות; סוללות הגנה, שתיים מתוכן בשכונות המזרחיות, המספקות הגנה מסיבית מפני מעבר מים שעלולים לגרום להצפות; מודיעין גשם ממוקד – מערכת חכמה בשיתוף "טומורו", המספקת תמונת מצב מדויקת ומאפשרת תגובה מהירה וכן מערך חירום אקלימי – הכולל דרגי כוננות, הערכות מוקדמות, מערך לוחמי גשם וניהול סופות, עם צוותים מיומנים ומתקדמים.
עו"ד דפנה קירו- כהן, מנכ"לית העירייה: "המודל שפיתחנו בעיריית נס ציונה הוא מודל ייחודי בישראל, ומעורר עניין רב גם ברחבי עולם. המודל מבוסס על טכנולוגיות חדשניות לצד היערכות בשטח, והוא עונה לא רק על הצרכים הנוכחיים אלא גם שואף להתכונן לאתגרים העתידיים. זהו כבוד גדול לחלוק את ידע שרכשנו בעירייה עם המנהלת הממונה על ההיערכות לשינוי אקלים, ולתרום מהידע שלנו כדי לסייע לרשויות המדינה להיערך לתרחישי מזג אוויר קיצון".
שמואל בוקסר, ראש העיר: "אנו מכירים מקרוב אירועי גשם שפוגעים באזורים מועדים ללא תשתיות מתאימות. אנחנו רואים את זה כל חורף בערי החוף. המודל שבנינו בנס ציונה בשנים האחרונות, המבוסס על טכנולוגיות מתקדמות והיערכות מקיפה, נותן מענה אמיתי ומוכח למצבים אלו. חשוב לנו שהמודל הזה יעבור הלאה ויוטמע בערים נוספות, כדי שכולנו נוכל להתמודד טוב יותר עם תרחישי מזג אוויר קיצוניים ולהבטיח את בטיחות התושבים בכל הארץ".