מדוע פרשת השחיתות שזעזעה את המדינה עם רות דוד ורונאל פישר - נמרחת 10 שנים?
19.06.24 / 16:38
זה היה תיק שהרעיד את המדינה, עם חשד כבד לשוטרים מושחתים, פרקליטת מחוז מרכז רות דוד, המואשמת בשחיתות, יחד עם רונאל פישר, פרקליט צמרת מפורסם.
זה היה אמור להיות התיק הכי פשוט וקל - עם הקלטות סתר מצולמות, תפיסה על חם עם מזוודות כסף, עדי מדינה ועוד...
מי מבין למה התיק שהיה שהטיל צל כבד על מערכת אכיפת החוק עם כתבי אישום שהוגשו ב2015, נמרח כבר 10 שנים וסיומו עדיין לא נראה באופק?
10 שנים לאחר ששוטרי מח"ש זינקו על עורך דין הצמרת, רונאל פישר, באשדוד, מיד כשקיבל את מזוודת הכסף ובה 150 אלף דולר מאלון חסן ו9 שנים מאז הוגש כתב האישום נגד עו"ד רונאל פישר ועו"ד רות דוד ששימשה בעבר כפרקליטת מחוז תל אביב, ההליך המשפטי עוד בעיצומו – רק לאחרונה נקבעו מועדים לפרשת ההגנה, בה צפויים להעיד פישר ורות דוד וכן הנאשמים הנוספים בתיק, שי ברס ויאיר ביטון .
מדוע תיק כל כך פשוט, ברור, עם הקלטות נסתרות, תפיסה על חם של כספי שוחד, נמרח כל כך הרבה זמן?
זאת הייתה חקירת משטרה שהייתה אמורה להרעיד את כל צמרת המשטרה ולגלות האם אכן ישנם בצמרת המשטרה תפוחים רקובים שמשבשים וקוברים חקירות תמורת שוחד של כסף גדול?!
אלון חסן התלונן בפני החוקרים כי עורך דינו אמר לו שתמורת 150,000 דולר יוכל להעלים את החקירה נגדו, נפתחה החקירה שבשיאה תועד חסן (ששיתף פעולה עם המשטרה) מוסר לפישר תיק ובו סכום זה במזומן.
לחוקרי מח"ש הייתה פצצה מתקתקת ביד - ההקלטה בה מעיד עו"ד הצמרת, המקושר ומייצג בכירים במשטרה, בפני אלון חסן, כי הוא משחד בכירים במשטרה כדי לקבור חקירות! ווואווו!
העו"ד ביקש מאלון חסן 150 אלף דולר כדי לשחד שוטרים בכירים. אלון חסן בתיאום מח"ש קובע עם העו"ד בבית הקפה באשדוד, מוסר לו את המזוודה עם שטרות כסף מסומנים. פישר יוצא עם המזוודה מבית הקפה ומיד השוטרים קופצים עליו!
למה??? למה הם לא המתינו לראות לאן הוא מוביל את הכסף?
כל שהיה על מח"ש לעשות הוא ....לעקוב - לאן הכסף הולך? למי הוא מוסר אותו אם בכלל?
פעולה פשוטה זו, שהיא הא', ב' בחקירה משטרתית/בלשית הייתה שופכת אור על כל הפרשה - האם אכן המושחתים קיימים בצמרת המשטרה כפי שמצהיר עורך דין הצמרת? ואם כן, מי הם?
או שמא העו"ד בילף וחמד את הכסף לעצמו...?
אז זהו שמיד עם מסירת מזוודת הכסף מידיו של חסן לידיו של עו"ד פישר, מיהרו הבלשים לזנק על פישר ולעצור אותו מבלי להמתין לגלות לאן פניו מועדות.
למה הם לא המתינו כדי לעקוב למי הולך הכסף??? מדוע הם מיהרו לזנק עליו כאילו היה מדובר בהזדמנות נדירה לתפוס את מוחמד דף?
מדוע אף אחד מאמצעי התקשורת בישראל ובכלל, לא שאל את השאלה הכל כך מתבקשת??
הפעולה החפוזה של הבלשים השאירה את שאלת השאלות לגבי שחיתות בצמרת המשטרה פתוחה, שאלה שצריכה להדיר שינה מכל אחד מאיתנו. האם מדובר בחלם? או שמא בשיבוש חקירה נוסף? האם מישהו פחד שיחשפו השוטרים המושחתים? או שמדובר בחוקרים לא חכמים בלשון ההמעטה? בכל מקרה התוצאה היא - ערפל כבד וכישלון תוצאתי מהדהד!!
לאחר שנתפס, פישר טען בחקירתו כי מדובר בשכר טרחתו, אותו ביקש במזומן משום שהצ'קים של חסן חזרו, וכי סיפר לחסן סיפור בדים אודות השוחד כדי לגבות את המגיע לו.
השאלה הגדולה היא - מדוע החוקרים לא המתינו עוד זמן קצר כדי לעקוב ולחשוף - לאן פניו של עו"ד עם מזוודת הכסף?!
האם הכסף היה בדרכו לכספת פרטית חבויה?
האם פישר בעוד שניות/דקות/שעות היה מתקשר לאחד השוטרים ומבשר לו - "הכסף בידי!" ?
הרי שאדם הנמצא עם מזוודת כסף בידו המיועדת לגורם אחר, סביר שהיה ממהר להיפטר ממנו ולהעביר אותו ליעדו.
מה שבטוח שמשהו היה אמור לקרות באותם דקות שהיה מאיר את כל הפרשה לכאן או לכאן.
אבל במח"ש מהרו לזנק עליו, כאילו אם לא היה תופסים אותו באותם שניות, לא היה ניתן לתפוס אותו מעולם. כאילו היה מדובר באדם שהאדמה הייתה בולעת אותו אם לא היה נתפס באותן שניות והדבר מעלה שאלות כבדות משקל.
הסחבת המשפטית
מאז הוגש כתב האישום ב-14 במאי 2015 הוגשו בפרשה זו, כתבי אישום נגד רונאל פישר, ערן מלכה, רות דוד, יאיר ביטון, שי ברס, יוסף נחמיאס ואביב נחמיאס.
הסחבת בתיק, אותו שומע השופט משה סובל, נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים, החלה מראשית הדרך. כבר אז התיק התנהל בעצלתיים - בעיות בהעברת חומרי חקירה מהמחלקה לחקירות שוטרים והשלמות, מחלוקת על שימוש במידע מטלפונים, חילופי סנגורים ותובעים, לצד מעט דיונים וחקירות ארוכות של עדים.
השופט משה סובל, אמר לפרקליטות והסנגורים במשפט, כי בפרשה נפלו מחדלי חקירה חמורים מאוד וכתב האישום התערער משמעותית: "לעולם לא אדע את האמת בפרשה הזו".
השופט אמר שעל הצדדים לנהל משא ומתן להגעה להסדר טיעון מתוך הנחה שאי אפשר לקבוע אף ממצא על סמך עדותו של עד המדינה ערן מלכה, כך שלמעשה האישומים התלויים בעדותו קרסו. השופט ביקר את מחדלי החקירה שהתנהלה על ידי המחלקה לחקירת שוטרים. בהמשך גם התגלו במקרה ראיות שסותרות את גרסתו הראשונית של מלכה והפרקליט הבכיר דאז משה סעדה.
בעבר הסכימו סנגורי רונאל פישר להסדר טיעון שכלל שנות מאסר ממושכות. בסופו של דבר, בעקבות המחדלים הללו ייצא פישר כנראה עם עונש קל הרבה יותר, כאשר לצורך הפרופורציה, על עד המדינה מלכה עצמו נגזרו לא פחות מ-7 שנות מאסר.
בשנת 2019 נמחקו שלוש פרשות מכתב האישום של רונאל פישר. בית המשפט המחוזי בירושלים מצא את התנהלות התביעה במשפט פישר כבלתי ראויה, ולאור התנהלות זו זיכה את פישר משלושה אישומים. המשפט על שאר האישומים נמשך. הוא הואשם בכך שניהל רשת של שוחד בתמורה למידע מתוך חקירות מתנהלות ולסגירת תיקים פליליים
עתה, עם סיום חגי תשרי, יעלה פישר לדוכן העדים ויעיד שלושה ימים בשבוע. ההערכה היא שפרשת ההגנה תימשך חודשים ארוכים.
פישר מעולם לא מסר גרסה מפורטת למרבית ההאשמות נגדו, לא במהלך החקירה ולא בתגובה לכתב האישום. לכן כאשר יעלה לדוכן העדים, הוא צפוי למסור לראשונה את גרסתו לגבי מרבית האירועים.