מהו ייפוי כוח מתמשך ואיך תעשו זאת נכון?

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('c74cfbb8-dc1b-4224-a02b-ac82fd679de9','/dyncontent/2024/7/7/6ac38f55-9efa-40d8-b71c-62a1f92cf06c.jpg',17973,'מנויים 300100 ',525,78,true,45894,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('c74cfbb8-dc1b-4224-a02b-ac82fd679de9','/dyncontent/2024/10/31/73b24ad8-a75b-4379-8eaf-25bbdae73641.jpg',18376,'אייטם כתבה חוגים עד אחרי סוף 2024 ',525,78,true,45894,'Image','');},15]]);})

כדי להבין את היתרונות העצומים שיש לייפוי כוח מתמשך, אנחנו צריכים לחזור קצת אחורה. לימים בהם בני האדם לא נהנו מזכויות מעצם היותם אזרחי מדינה דמוקרטית. באותה תקופה, למשל בימי הביניים וכן הלאה, אם אדם מסוים איבד את היכולת לקבל החלטות בנוגע לחייו. אם זה בגלל דמנציה או כל מחלה אחרת, הרי שלא הייתה לו שום יכולת להחליט מראש, מי יהיו אלו שיהיו אמונים על קבלת ההחלטות בנוגע לחייו ולאופן הטיפול בו.

היום, הדברים הם אחרים. לשכת האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים מסכים לקבל הסכם רשמי חתום, בו נכתב מראש מי יקבל ייפוי כוח מתמשך, כלומר, במידה והאדם, זה שיש לקחת עליו חסות, לא יהיה כשיר כדי לקבל החלטות כאלו ואחרות בנוגע לחייו, הרי שהוא יכול להחליט, טרם ההדרדרות, מי כן יקבל את האחריות האמורה. במאמר הבא אנחנו רוצים להסביר בדיוק איך נראה התהליך ולמה יש לשים לב כאשר יוצאים לדרך. אם אתם רוצים לשמוע עוד, אנחנו מתחילים עכשיו.

Photo by Annika Wischnewsky on Unsplash

אז מה בעצם המשמעות של התהליך 

אנחנו מבינים כי אין לנו באמת שליטה מוחלטת על מה שיכול לקרות לנו בחיים. ישנם מצבים אותם אי אפשר למנוע לחלוטין. למשל, בחור שעבר תאונה בגיל צעיר ועבר פגיעה מוחית כזו שמונעת ממנו לקבל החלטות שקולות על חייו, זו סיטואציה פתאומית ובאופן טבעי, מי שיקבלו אחריות ואת הזכות לקבל החלטות בעניינו יהיו הוריו או אחיו. אבל, אם אנחנו מדברים על אנשים מבוגרים, אשר יש חשש כי צלילות דעתם תפגע מסיבות שונות. כמו למשל  הדרדרות של מחלה דמנתית וכן הלאה. במקרה הזה, קיימת לרשותם של אותם מטופלים האופציה, לחתום על הסכם 'ייפוי כוח מתמשך'. כלומר, אנחנו מדברים על חתימה במסמך רשמי, בו רשום בדיוק מי יקבלו את ייפוי הכוח ויהיו אחראים לטיפול באותו אדם ולקבלת החלטות שונות בעניינו. לצורך העניין, בייפוי הכוח אפשר לרשום יותר מממונה אחד והממנה, יכול לחלק את התפקידים בין הממונים השונים. למשל, הורה יכול להחליט כי הבן הבכור יקבל אחריות למישור הפיננסי בעוד הבת הצעירה תקבל את כל ההחלטות הנוגעות לטיפול הרפואי וכן הלאה. לאחר החתימה על ההסכם, הרי שהממנים מקבלים את האחריות לידם באופן רשמי.

מתי ההסכם נכנס לתוקף הלכה למעשה

בניגוד להסכמי אפוטרופוס אחרים, בהם מרגע החתימה על ההסכם, מוטלת אחריות על האופוטרופוס ל10 שנים, הרי שכאן, במקרה של ייפוי כוח מתמשך, האחריות ניתנת מהרגע בו אחד הסעיפים הרשומים בחוזה אכן מתממש במציאות. למשל, אם אנחנו שוב חוזרים לדוגמא של האדם המבוגר שכבר יודע כי הוא חולה ובקרוב לא יוכל לקבל החלטות בעניינו, הרי שהוא יכול לרשום סעיף בחוזה, בו יהיה רשום כי רק מהרגע בו תתרחש הדרדרות ברמה מסוימת, הרי שרק אז, המסמך, אותו ייפוי כוח מתמשך, יקבל משמעות משפטית. סמכויותיו של הממונה במסמך כמובן אינן בלתי מוגבלות. אלא, בתוך המסמך, יש להגדיר בדיוק, עד איפה מגיעה האחריות של אותו ממונה.

האם חשוב לחתום על המסמך בפני עורך דין?

התשובה חיובית. לכך יש כמה סיבות. קודם כל, המדינה רוצה להיות בטוחה כי המסמך נחתם תוך שהממנה חותם עליו ביישוב הדעת ובלי שהופעל עליו לחץ זה או אחר. כלומר, הממנה צריך לחתום על המסמך מרצונו החופשי ובאופן טבעי, נוכחות של גורם אובייקטיבי חשובה כאן. חתימה של עורך דין תאשר לבית המשפט כי המסמך הוכן ונחתם כדין. בנוסף, הרי שבאופן טבעי, מי שלא מגיעה עם ידע ונתונים לשולחן, עלול לעשות טעויות כאלו ואחרות. פניה לאיש מקצוע מנוסה יכולה למנוע תקלות שונות מה שיהפוך את התהליך כולו הרבה יותר פשוט ומדויק הלכה למעשה.

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה