החוקרת מנס ציונה שזכתה בתעודת הוקרה – בגיל 100 !
08.03.21 / 23:14
לרגל יום האישה, החליטו חוקרי מכון וולקני לתת כבוד לחוקרת ד"ר חנה קויומדז'יסקי בת ה-100. החוקרים הגיעו לביתה בנס ציונה והעניקו לה תעודת הוקרה על פועלה במכון לאורך השנים.
ראש מכון וולקני פרופ' אלי פיינרמן העניק לה את התעודה, והיא חתמה בספר האורחים של מכון וולקני, שבו חתומים דוד בן גוריון, גולדה מאיר, שמעון פרס, חיים וייצמן וגדולי אומה נוספים, שביקרו במכון לאורך השנים.
הכתבה המקורית הופיעה ב Ynet
פרופ' פיינרמן (מימין) ופרופ' פיין מעניקים את תעודת ההוקרה(צילום: מכון וולקני)
ד"ר קויומדז'סקי נולדה ב-1921 בבולגריה. סיימה את לימודיה באוניברסיטה של סופיה ב-1942. היא עשתה תואר שני באגרונומיה, וב-1946 התקבלה לעבודה במכון לקרקע באקדמיה הבולגרית למדע.
לאחר עלייתה ארצה ב-1949 היא התקבלה לעבודה בתחנה לחקר החקלאות.
סגנית ראש המינהל לענייני אקדמיה, פרופ' חיננית קולטאי, סיפרה ל Ynet כי ד"ר קויומדז'יסקי היא חוקרת פורצת דרך, בתחום מחקר שנחשב בזמנו לגברי. היא עסקה במדעי הקרקע והייתה ראש מחלקה במכון וולקני. יש חוקרים שהיו סטודנטים שלה שעדיין נמצאים איתה בקשר היום. ".
ואילו ד"ר פנחס פיין, הנחשב לממשיך דרכה, סיפר כי "עברו 40 שנה מאז פרישתה, אבל הסטודנטים שלה עדיין בקשר איתה. אם הם זקוקים לדעתה הם מתייעצים איתה. בכל הקשור לסקרי קרקע שנעשו בארץ, מחקרים שבהם השתתפה, פונים אליה. אני נעזר בה הרבה וכך גם אחרים בתחום".
עוד סיפר כי ד"ר קויומדז'יסקי והחוקר יואל דן הראו כי האקלים, הליתולוגיה והתבליט הם הגורמים העיקריים ביצירת קרקעות ארצנו. הם היו הראשונים שהראו כי האבק האיאולי הוא חומר אב מכריע להיווצרות מרבית הקרקעות בארצנו ובמרחב כולו. "חנה ויואל עבדו יחדיו באיפיון קרקעות הנגב, תוך ניצול חתכי קרקע שנחשפו במהלך סלילת הכביש ממצפה רמון לאילת. ככלל זו הייתה פרקטיקה מקובלת, שאפשרה הגדרת הקרקעות בכל אזורי הארץ במקביל לעבודות סלילה ופיתוח", ציין ד"ר פיין .חנה השתתפה בסקרי קרקעות שיועדו לפיתוח חקלאי, אחת העבודות החשובות שחנה ניהלה בתחום הייתה איפיון מינרלי הזרחן בקרקעות ארצנו וזמינות הזרחן בהן לגידולים חקלאיים"
ואנו מצטרפים למברכים ומאחלים לה עוד שנים ארוכות בבריאות איתנה.